Kurczak w sosie jogurtowym curry i kalafiorem to pyszne danie, w dodatku podane z ryżem. Danie zaliczam do dań lekkich i szybkich w przygotowaniu w dodatku bardzo smacznych.
SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka miodu
DODATKOWO :
- 1/4 część kalafiora
- 1 marchew
- 1 szklanka ryżu basmati
- surówka z kapusty pekińskiej
- Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 3-4 części. Górę nacinamy nożem w paseczki.
- Do miski wlewamy jogurt, curry, płynny miód, przeciśnięty czosnek i resztę przypraw. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło.
- Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy.
- Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy.
- Do blaszki lub dużego naczynia żaroodpornego nakładamy marchew i kalafior, na to rozkładamy kawałki kurczaka i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy sezamem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C.
- Na talerz nakładamy porcję ryżu, na to kurczak z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej. Smacznego.
Prześlij komentarz