Frankfurterki przygotowane w domu są tak pyszne jak kupne, moim zdaniem dłużej się przechowują w chłodnym miejscu bez psucia i nalotu.
Przepis na kiełbaski jest bardzo tradycyjny, przyprawy można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne.
SKŁADNIKI :
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 30 dkg boczku świeżego
- 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa )
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego )
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- cienkie jelita około 10 metrów ( najlepsze baranie )
PRZYGOTOWANIE :
- Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno.
- Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy.
- Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać.
- Po upływie tego czasu mielimy - chude na większym sitku 10-13 mm. a tłuste na mniejszym
- Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, wodę i dokładnie wyrabiamy mięso aż składniki dobrze się połączą.
- Jelita należy moczyć około 3 godziny w ciepłej wodzie.
- Do maszynki do mięsa dołączamy lejek do nadziewania cienkich kiełbas, nakładamy jelita na lejek i nadziewamy kiełbasę, co jakiś czas obracając jelita formujemy małe frankfurterki.
- Gotowe kiełbaski zawieszamy na kiju na całą noc ( w chłodnym miejscu ) aby mięso osiadło.
- Przed wędzeniem frankfurterki wyjmujemy na 2-3 godziny aby doszły do temperatury pokojowej.
- Wędzimy w wędzarni zabudowanej w temperaturze 55-70 % C przez około 3-4 godziny.
- Studzimy na powietrzu i gotowe.
- Frankfurterki są smaczne na zimno lub ciepło, smacznego.
- Mój wyrób wyszedł idealny, dobrze doprawione, lekko soczyste, mało tłuste i strzelające po podgrzaniu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Zjadłabym taką.
OdpowiedzUsuń