FRANKFURTERKI DOMOWE, WĘDZONE + FILMIK

5 lis 2017
data:post.title
Frankfurterki przygotowane w domu są tak pyszne jak kupne, moim zdaniem dłużej się przechowują w chłodnym miejscu bez psucia i nalotu.
Przepis na kiełbaski jest bardzo tradycyjny, przyprawy można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne.


SKŁADNIKI :
  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dkg boczku świeżego
  • 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa )
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego )
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • cienkie jelita około 10 metrów ( najlepsze baranie )
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno.
  2. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy.
  3. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać.
  4. Po upływie tego czasu mielimy - chude na większym sitku 10-13 mm. a tłuste na mniejszym
  5. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, wodę i dokładnie wyrabiamy mięso aż składniki dobrze się połączą.
  6. Jelita należy moczyć około 3 godziny w ciepłej wodzie.
  7. Do maszynki do mięsa dołączamy lejek do nadziewania cienkich kiełbas, nakładamy jelita na lejek i nadziewamy kiełbasę, co jakiś czas obracając jelita formujemy małe frankfurterki.
  8. Gotowe kiełbaski zawieszamy na kiju na całą noc ( w chłodnym miejscu ) aby mięso osiadło.
  9. Przed wędzeniem frankfurterki wyjmujemy na 2-3 godziny aby doszły do temperatury pokojowej.
  10. Wędzimy w wędzarni zabudowanej w temperaturze 55-70  % C przez około 3-4 godziny.
  11. Studzimy na powietrzu i gotowe.
  12. Frankfurterki są smaczne na zimno lub ciepło, smacznego.
  13. Mój wyrób wyszedł idealny, dobrze doprawione, lekko soczyste, mało tłuste i strzelające po podgrzaniu.
        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 










 

1 komentarz