Komosa ryżowa zwana również jako quinola lub ryż peruwiański, jest doskonałą alternatywą dla ryżu- jest dietetyczna i gotuje się dużo krócej. Dzisiaj przygotowałam małe, zdrowe i lekkie przekąski z jej udziałem.
SKŁADNIKI :
- quinola 100 g
- 1 sztuka kaki
- 1 łyżka miodu
- 1 mała, papryka czerwona
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 g sera fety
- sól, pieprz do smaku
- 1 karambola do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy.
- Kaki, paprykę, ser fetę i seler naciowy drobno kroimy.
- Do miseczki dodajemy ryż, pokrojone warzywa z serem feta oraz płynny miód i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy.
- Nakładamy porcje do małych salaterek. Dekorujemy plastrem karamboli.
- Przekąski podajemy od razu lub schłodzone.
Kurczę nigdy nie jadłam komosy ryżowej, muszę w końcu skosztować. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń