Dziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha.
SKŁADNIKI :
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietany 30 %
- 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
POLEWA :
- 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1 łyżka wody ( na dekoracje z karmelu )
- 50 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy aż całkowicie się rozpuści w ciepłej czekoladzie.
- Na dno małych naczynek nalewamy czekoladę, chłodzimy.
- Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier z 2 łyżkami wody, nie mieszając czekamy aż cukier cię rozpuści i nabierze intensywnego, karmelowego koloru. Następnie wlewamy razem mleko i śmietankę. Po chwili wsypujemy cukier waniliowy i teraz mieszając zagotowujemy masę. Należy ją pogotować około 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy resztę żelatyny i mieszamy aż się rozpuści. Masę chłodzimy. Zimną rozlewamy do pucharków i chłodzimy aż dobrze deser zastygnie.
- Dekoracja - cukier i wodę przekładamy na małą patelnię. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier i pozwalamy aby po kilku minutach powstał karmel. Zakręcamy gaz, kiedy karmel zacznie stygnąć robimy patyczkiem ozdoby - spiralki lub inne.
- Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Studzimy.
- Na małe talerzyki rozlewamy dekoracyjnie czekoladę, nakładamy panne cotte, dekorujemy karmelem i posypujemy posypką.
- Smacznego.
Nigdy jej sama nie robiłam :) będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń