CZEKOLADOWA PANNA COTTA

29 lis 2017
data:post.title
Dziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha.


SKŁADNIKI :
  • 50 g cukru trzcinowego Diamant
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
                                                                     POLEWA :
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Diamant + 1 łyżka wody ( na dekoracje z karmelu )
  • 50 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
  1. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy aż całkowicie się rozpuści w ciepłej czekoladzie.
  2. Na dno małych naczynek nalewamy czekoladę, chłodzimy.
  3. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier z 2 łyżkami wody, nie mieszając czekamy aż cukier cię rozpuści i nabierze intensywnego, karmelowego koloru. Następnie wlewamy razem mleko i śmietankę. Po chwili wsypujemy cukier waniliowy i teraz mieszając zagotowujemy masę. Należy ją pogotować około 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy resztę żelatyny i mieszamy aż się rozpuści. Masę chłodzimy. Zimną rozlewamy do pucharków i chłodzimy aż dobrze deser zastygnie.
  4. Dekoracja - cukier i wodę przekładamy na małą patelnię. Na małym ogniu rozpuszczamy cukier i pozwalamy aby po kilku minutach powstał karmel. Zakręcamy gaz,  kiedy karmel zacznie stygnąć robimy patyczkiem ozdoby - spiralki lub inne.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Studzimy.
  6. Na małe talerzyki rozlewamy dekoracyjnie czekoladę, nakładamy panne cotte, dekorujemy karmelem i posypujemy posypką.
  7. Smacznego.

            Przepis bierze udział w konkursie  - #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant 

 


1 komentarz

  1. Nigdy jej sama nie robiłam :) będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń