Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam.
CIASTO :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
MASA SEROWA :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
MASA MAKOWA :
- 1/2 część masy makowej z tego przepisu masa makowa
- 2 łyżki kaszy manny
GLAZURA :
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem.
- Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto.
- Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy.
- Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce, kiedy zacznie tężeć wylewamy równomiernie na ciasto. Całość chłodzimy.
- Ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Pani Mariolu, ile trzeba tego masła/margaryny do kruchego ciasta? Tam jest 2x 100g pewnie jakiś chochlik się wkradł...
OdpowiedzUsuń