SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ + FILMIK

23 lis 2017
data:post.title
Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam.



CIASTO : 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

 MASA SEROWA : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
MASA MAKOWA : 

  • 1/2 część masy makowej z tego przepisu masa makowa
  • 2 łyżki kaszy manny 
                                                                    GLAZURA : 
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/2 szklanki wrzątku
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem.
  2. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto.
  3. Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy.
  4. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta.
  5. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  6. Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce, kiedy zacznie tężeć wylewamy równomiernie na ciasto. Całość chłodzimy. 
  7. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy. 
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






 


zBLOGowani.pl

1 komentarz

  1. Pani Mariolu, ile trzeba tego masła/margaryny do kruchego ciasta? Tam jest 2x 100g pewnie jakiś chochlik się wkradł...

    OdpowiedzUsuń