FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI

20 lut 2018
data:post.title


Flaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu.





SKŁADNIKI : 

  • 500 g flaków wołowych blanszowanych
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 litry wody
  • 1 - 2 kostki rosołowe 
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka - imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego mielonego, gorczycy utartej, 
  • 2 łyżki majeranki
  • 1 łyżka - czosnku suszonego oraz słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczka chilli 
ZASMAŻKA 

  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 4 łyżki z czubkiem mąki pszennej 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę.
  2. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy.
  3. Flaki pluczemy w wodzie kika razy.
  4. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie.
  5. Jarzyny ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę obieramy i opalamy nad gazem. Do zupy dodajemy jarzyny i cebulę, gotujemy jakieś 15 minut i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i magi.
  6. Zasmażka- na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając podsmażamy na złoto. Zimną zasmażkę wsypujemy do flaków i energicznie mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
  7. Flaki podajemy ciepłe, najlepiej smakują na następny dzień. Po schłodzeniu zupa zastyga, nadaje się wtedy do przełożenia do pojemnika i zamrożenia.
                                Zapraszam do obejrzenioa filmiku i subskrybcji kanału ;

















 

1 komentarz