Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. 
BISZKOPT : 
- 6 dużych jajek
 - 150 g maki ziemniaczanej
 - 130 g mąki pszennej
 - 120 g cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka octu
 
                                                                 BITA ŚMIETANA : 
- 600 ml śmietany 30 %
 - 4 łyżki cukru
 - 2 cukry waniliowe
 - 4 łyżki żelatyny
 - 4 łyżki ciemnego kakao + 1/4 szklanka mleka
 
                                                                   DODATKOWO : 
- blaszka 25/30 cm
 - 1 słoik konfitury, dżemu wiśniowego
 - 1 szklana słodkiej herbatki
 - tarta czekolada do posypania
 - wiśnie do dekoracji
 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
- Biszkopt - białka ubijamy z odrobina soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
 - Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C.
 - Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki.
 - Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek.
 - Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklane wrzątku, studzimy.
 - Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy.
 - Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę.
 - Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
 - Posypujemy tartą czekoladą, ozdabiamy wisienkami i gotowe.
 - Podajemy pokrojone na kawałki, smacznego.
 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 














Naprawdę pysznie wygląda i zapewne tak smakuje napewno upiekę
OdpowiedzUsuń