WARZYWNE PRZEKĄSKI Z GRILLA + FILMIK

19 kwi 2018
data:post.title
Dzisiaj pomysł na warzywne przekąski z grilla. Nadziewane ziemniaczki, cukinia alla pizza i cykoria z boczkiem. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. 


SKŁADNIKI : 
  • 4 cykorie
  • 4-5 ziemniaków 
  • 1 cukinia
  • 15-20 dkg sera żółtego w plastrach
  • 10 dkg salami
  • 20 dkg boczku wędzonego w plastrach
  • 1 mozzarella
  • ostry ketchup 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. ZIEMNIACZKI - Ziemniaki myjemy, przecinamy wzdłuż na połówki i gotujemy na parze lub w garnku na miękko ( tak aby nie były za bardzo miękkie, nadające się do nadziania). Środek wydrążamy łyżką, mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, przeciśniętym czosnkiem i 2-5 łyżkami ketchupu. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy miseczki, na wierzch kładziemy po plasterku sera i boczku, spinamy wykałaczką. 
  2. CYKORIA - Cykorię gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 minut. Wyjmujemy, studzimy i wyciskamy z nadmiaru wody, przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Na każdy kawałek cykorii kładziemy po plasterku sera i zawijamy całość w cieniutkie plastry boczku. 
  3. CUKINIA - Cukinię kroimy w plastry, każdy lekko solimy. Plastry cukinii smarujemy z jednej strony ketchupem, na to kładziemy po plastrze salami i plasterku sera. 
  4. Warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy aż ser się rozpuści i ładnie przypiecze. 
  5. Podajemy cieple z ulubionymi sosami. 
  6. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału  ; 



 

2 komentarze

  1. Mniej więcej ile czasu od zagotowania wody trzeba gotować ziemniaki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba gotować około 15 minut tak aby widelec swobodnie wbijał się w ziemniaka, one muszą być już prawie miękkie ale nie rozwalające się .

      Usuń