PASTERYZOWANA SAŁATKA OGÓRKOWO - PIECZARKOWA + FILMIK

4 sie 2018
data:post.title
Sałatka ogórkowo - pieczarkowa, pasteryzowana to pyszna sałatka zimowa. Idealna do hamburgerów, zapiekanek i dań obiadowych. W smaku jest słodko winna, leciutko kwaskowa, bardzo smaczna. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg małych pieczarek
  • 2 marchewki
  • na słoik - liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach 
ZALEWA I :
  • 9 szklanek wody 
  • 1 szklanka soli 
ZALEWA II :
  • 1 i 1/2  l wody 
  • 2 szklanki octu 
  • 4 szklanki cukru 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa myjemy, oczyszczamy i szatkujemy, przekładamy do dużej miski.
  2. Wodę mieszamy z solą i wlewamy do warzyw, mieszamy, pozostawiamy na koło 2-3 godziny aby puściła soki. 
  3. Warzywa po zmięknięciu dokładnie odcedzamy. 
  4. Przygotowujemy drugą zalewę, wlewamy do odcedzonych warzyw i mieszamy. 
  5. Nakładamy sałatkę do słoików, uzupełniamy pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  6. Studzimy i odkładamy do piwnicy. 
  7. Smacznego . 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

1 komentarz

  1. Jutro będę robiła ta sałatkę. Dzisiaj robiłam pikle :) Pani Mariolu czy jest może przepis na marynowane pieczarki? Chętnie bym zrobiła:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń