BABKA PANETTONE + FILMIK

20 gru 2018
data:post.title
Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech. 
Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. 


CIASTO - STARTER 
  • 150 ml wody 
  • 50 g drożdży
  • 100 g mąki 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli
                                                             CIASTO WŁAŚCIWE : 
  • 3 i 1/2 szklana mąki pszennej
  • 200 g margaryny, temperatura pokojowa
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu 
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii 
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa ) 
  • foremki do panettone 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników na starter wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin. 
  2. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy mleko, miód, żółtka,sok z mandarynki oraz ciasto 1. Wyrabiamy mikserem kilka minut. Następnie dodajemy margarynę i ponownie miksujemy hakiem robota, około 10 minut aż ciasto będzie gładkie, szkliste i rozciągliwe. Na koniec wsypujemy bakalie i ponownie miksujemy.  Odkładamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło. 
  3. Dzielimy na 3 części i umieszczamy w foremkach do panettone. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wyrośnięcia. 
  4. Babki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 *C. Funkcja termoobieg, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy. 
  5. Babki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy na wierzchu lukrem lub czekoladą. 
  6. Panettone można zapakować i obdarować nim rodzinę lub znajomych. 
  7. Zjadamy w ciągu kilku dni. 
  8. Babka jest wyjątkowo smaczna, pierwszy raz jadłam tak pyszne ciasto drożdżowe. Polecam mój przepis. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

2 komentarze

  1. Witam,
    jakiej wielkości użyła Pani papierowych foremek? Prosiłabym o podanie średnicy i wysokości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka jest bardzo dobra. Pierwszy raz jadłam tak pyszne ciasto drozdzowe. Polecam🙂

    OdpowiedzUsuń