Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech.
Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam.
CIASTO - STARTER
- 150 ml wody
- 50 g drożdży
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
CIASTO WŁAŚCIWE :
- 3 i 1/2 szklana mąki pszennej
- 200 g margaryny, temperatura pokojowa
- 4 żółtka
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 mandarynki
- 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii
- 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa )
- foremki do panettone
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników na starter wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin.
- Do misy robota wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy mleko, miód, żółtka,sok z mandarynki oraz ciasto 1. Wyrabiamy mikserem kilka minut. Następnie dodajemy margarynę i ponownie miksujemy hakiem robota, około 10 minut aż ciasto będzie gładkie, szkliste i rozciągliwe. Na koniec wsypujemy bakalie i ponownie miksujemy. Odkładamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
- Dzielimy na 3 części i umieszczamy w foremkach do panettone. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wyrośnięcia.
- Babki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 *C. Funkcja termoobieg, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy.
- Babki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy na wierzchu lukrem lub czekoladą.
- Panettone można zapakować i obdarować nim rodzinę lub znajomych.
- Zjadamy w ciągu kilku dni.
- Babka jest wyjątkowo smaczna, pierwszy raz jadłam tak pyszne ciasto drożdżowe. Polecam mój przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Witam,
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości użyła Pani papierowych foremek? Prosiłabym o podanie średnicy i wysokości.
Babka jest bardzo dobra. Pierwszy raz jadłam tak pyszne ciasto drozdzowe. Polecam🙂
OdpowiedzUsuń