ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE

22 gru 2018
data:post.title
Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha.


SKŁADNIKI : 
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka cukru
  • 400 g marchewki 
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jabłko
                                                                              MASA : 
  • 400 ml śmietany 30 % 
  • 250 g Mascarpone 
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 śmietan fixy 
                                                                  PRZYGOTOWANIE :
  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy
  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę.
  3. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe.
  6. Podajemy schłodzone. Smacznego.
 

Publikowanie komentarza