Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha.
SKŁADNIKI :
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka cukru
- 400 g marchewki
- 1/2 szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jabłko
MASA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 250 g Mascarpone
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 2 śmietan fixy
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy
- Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę.
- Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.
- Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy.
- Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe.
- Podajemy schłodzone. Smacznego.
Prześlij komentarz