Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to jedne z pyszniejszych jakie jadłam i jakie przygotowuję. Są niezastąpione na stole wigilijnym i również w innym okresie. Są chętnie zjadane i lubiane, oraz doceniane przez smakoszy grzybów. Polecam mój przepis.
CIASTO :
- 1 kg dobrej jakości mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- około 0/5 l gorącej wody
- mąka do podsypywania ciasta
FARSZ :
- 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
- liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach do gotowania
- 6 - 10 dkg grzybów suszonych
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
- FARSZ - Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy ( wyjmujemy liść i kulki przypraw ) dokładnie wyciskamy.
- Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i odkładamy na jakieś 30 minut aby napęczniały. Następnie dobrze wyciskamy i mielimy rozdrabniaczem lub drobno kroimy.
- Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem.
- Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
- Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję na placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczkę farszu i zlepiam pierogi. Układamy na posypanej mąką desce.
- Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc czas do wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Ostrożnie wyjmujemy, płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski lub na talerze. Polewamy odrobiną oleju aby się nie skleiły.
- Podajemy okraszone cebulką i tłuszczykiem. Smacznego.
- Pierożki są bardzo smaczne, idealne również podpieczone na drugi dzień.
i teraz będę głodna :( :D
OdpowiedzUsuńWitam można zmniejszyć proporcje ciasta
OdpowiedzUsuń