PURE Z SELERA, PODANE Z ŁOSOSIEM I PIECZONĄ DYNIĄ.

22 gru 2018
data:post.title
Dzisiaj polecam lekkie danie z łososiem, w którym bazują polskie warzywa jak seler, dynia, kiełki i pietruszka. Danie jest smaczne i  efektowne.  Polecam je przygotować każdemu na niecodzienny zdrowy obiad. 

SKŁADNIKI : 
          pure; 
  • 200 g selera
  • 100 ml mleka
  • sól do smaku
          dodatkowo : 
  • 150 g tymianek
  • 200 g pstrąga łososiowatego
  • sól, pieprz do smaku 
  • kiełki z jarmużu
  • olej lniany 
  • pietruszka
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure.
  2. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut. 
  3. Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem. 
  4. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy na oleju aż powstaną chipsy. 
  5. Na talerz układamy porcję piure, na to kładziemy łososia i kiełki. Z boku kładziemy pieczoną dynię i chipsy z pietruszki. Skrapiamy lnianym olejem. 
  6. Smacznego. 

 

Prześlij komentarz