Dzisiaj polecam lekkie danie z łososiem, w którym bazują polskie warzywa jak seler, dynia, kiełki i pietruszka. Danie jest smaczne i efektowne. Polecam je przygotować każdemu na niecodzienny zdrowy obiad.
SKŁADNIKI :
pure;
- 200 g selera
- 100 ml mleka
- sól do smaku
dodatkowo :
- 150 g tymianek
- 200 g pstrąga łososiowatego
- sól, pieprz do smaku
- kiełki z jarmużu
- olej lniany
- pietruszka
PRZYGOTOWANIE :
- Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure.
- Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut.
- Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem.
- Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy na oleju aż powstaną chipsy.
- Na talerz układamy porcję piure, na to kładziemy łososia i kiełki. Z boku kładziemy pieczoną dynię i chipsy z pietruszki. Skrapiamy lnianym olejem.
- Smacznego.
Prześlij komentarz