Ryba po grecku jest wszystkim znana i bardzo lubiana. Pieczone filety ryby przełożone są pysznym farszem z marchewki. Całość po schłodzeniu smakuje rewelacyjnie.
- 1- 1/5 kg filetów ryby, lub troszkę więcej ( u mnie w kostce )
- sól
- 2 jajka do panierowania
- mąka
- olej do smażenia
FARSZ :
- 1 kg marchewki, 150 g selera, 2 spore cebule
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 10 kulek pieprzu, trochę oleju
- 2 duże łyżki przecier pomidorowego
- 3 łyżeczki cukru
- około 1 łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- około 1 łyżka mąki z czubkiem do farszu
PRZYGOTOWANIE :
- Rozmrożone filety z ryby należy posolić, panierować w jajku i mące. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju, cebulę, lekko ją soląc. Następnie dodajemy warzywa, przecier, i wszystkie przyprawy ( oprócz cytryny ). Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy jeszcze wszystko odo smaku, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy.
- Rybę nakładamy naprzemiennie z marchewką w misce.
- Jeżeli układamy rybę ozdobnie w miseczce, potrzebujemy jeszcze jedno ugotowane jajko i natkę pietruszki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Podczas jedzenia dań świątecznych mogą wystąpić uczucia sytości lub wzdęcia. W tych dolegliwościach pomoże ci Espumisan Max- wyrób medyczny CE. Jest rewelacyjny, tylko jedna kapsuła i już lepsze samopoczucie, skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Prześlij komentarz