Masę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam.
SKŁADNIKI :
- 400 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 50 ml spirytusu
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka mleka lub śmietany 30 %
- Do garnka przekładamy cukier, masło i mleko. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści.
- Orzechy mielimy młynkiem, następnie wsypujemy je do garnka masłem i mlekiem oraz energicznie mieszamy. Masę należy zagotować. Odkładamy do ostygnięcia.
- Masa stygnąc robi się gęsta. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa do przełożenia ciast, napełnienia babeczek lub orzeszków. Jest bardzo smaczna.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Czy w tym przepisie musi być alkohol? Czym go zastąpić ?
OdpowiedzUsuńNie musi być
OdpowiedzUsuń