To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę 3 pierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne.
- 250 g margaryny lub masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1 kg mąki pszennej
DODATKOWO :
- masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części - masa orzechowa do ciast
- 500 g powideł śliwkowych
- 500 g czekolady do polania
- dowolne posypki do dekoracji
- Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę.
- Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce.
- Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
- Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Chciałam się zapytać jak będzie lepiej piec ciasta na jakiej funkcji ustawic piekarnik góra dół czy sam dól?
OdpowiedzUsuńPiekarnik góra dół, nie inaczej :) bo się ciasto nie upiecze
UsuńPani Mariolu dziekuje za odp.
OdpowiedzUsuń