PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK

4 gru 2018
data:post.title
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę 3 pierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne. 


                                                                SKŁADNIKI :
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1 kg mąki pszennej 
                                                            DODATKOWO : 
  • masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części - masa orzechowa do ciast
  • 500 g powideł śliwkowych
  • 500 g czekolady do polania
  • dowolne posypki do dekoracji 
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę. 
  2. Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce. 
  3. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
  4. Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami.
Podczas jedzenia dań świątecznych mogą wystąpić uczucia sytości lub wzdęcia. W tych dolegliwościach pomoże ci Espumisan Max- wyrób medyczny CE. Jest rewelacyjny, tylko jedna kapsuła i już lepsze samopoczucie, skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.

           
            „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”



Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 




3 komentarze

  1. Chciałam się zapytać jak będzie lepiej piec ciasta na jakiej funkcji ustawic piekarnik góra dół czy sam dól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik góra dół, nie inaczej :) bo się ciasto nie upiecze

      Usuń
  2. Pani Mariolu dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń