Samosy to chrupiące pierożki z tortilli nadzieniem kurczakowo - pieczarkowym. Usmażone na oleju są chrupiące i smaczne. Podaje się je ciepłe z ulubionymi sosami.
SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g żółtego sera
- 7- 8 placków tortilla
- sól, pieprz do smaku oraz oregano
- przyprawa do kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki + woda
- olej do smażenia
- Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju ze solą, pieprzem i oregano.
- Mąkę i wodę mieszamy aż powstanie gęste ciasto.
- Kurczaka kroimy w kostkę i podpiekamy z przyprawami
- Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę kroimy w kostkę a kukurydzę odcedzamy.
- Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
- Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki na około 3 minuty aby się dobrze skleiły.
- Następnie nakładamy farsz i sklejamy pozostały brzeg tortilli.
- Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, z jednej i drugiej strony.
- Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami.
- Pierogi podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz