Sałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby. Można ją podać na półmisku i w każdej postaci pięknie wygląda i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI :
- 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurku i ostudzonych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 buraczki ugotowane
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g
- 2 ogórki konserwowe ( dodatkowo )
- sól, pieprz do smaku
- odrobina chrzanu
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki majonezu
- dodatkowo natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy studzimy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby).
- Śledzie wyjmujemy z zalewy, cebulę wyciskamy, która tam się znajduje, śledzie kroimy w paski.
- Groszek odcedzamy, cebulę obieramy i jabłko obieramy, kroimy w kostkę.
- Do miski przekładamy pokrojone warzywa, groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Buraczki również kroimy w kostkę, ( 2-3 plastry buraczka odkładamy do dekoracji ) przekładamy je osobno doprawiając odrobiną chrzanu, solą i pieprzem.
- Dekoracja 1 -Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę,robimy wgłębienie i kładziemy tam buraczki.
- Dekoracja 2 -Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z groszku i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki.
- Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz