Babkę można upiec na wiele sposobów i smaków, dzisiaj przepis na tradycyjną babkę którą można upiec na Wielkanoc. Jest smaczna, zawsze wyrasta i nie kruszy się. Przepis zaliczam do dobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisamyi do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła
- 280 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Białka nalerzy ubić ze szczyptą soli na sztywno. 3 minuty / o 6 .
- Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.
- Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę.
- Pieczemy około 1 godziny.
- Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz