Golonka po bawarsku to przysmak nie jednej osoby. Mięso natarte przyprawami, pieczone z piwem jest mięciutkie a skórka chrupiąca. Jest to na prawdę pyszne danie dla miłośników mięsa.
SKŁADNIKI :
- 3-4 kg golonki
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pomieszanej papryki z ostrą
- woda do gotowania
DODATKOWO:
- 2 cebule
- 1 piwo 500 ml
- 1 główka przeciśniętego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- słodka papryka
- pieprz Cayenne do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Golonki myjemy, przekładamy do garnka lub szybkowara, dodajemy przyprawy i gotujemy aż mięso będzie na tyle miękkie aby swobodnie widelec w nie wchodził.
- Wyjmujemy z wody, studzimy. Następnie nacinamy skórkę aby powstała kratka.
- Golonki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Układamy w naczyniu pokrojoną cebulę, na to golonki i zalewamy piwem, tak aby dno było zakryte.
- Pieczemy w piekarniku 1-2 godziny do miękkości. Mięso musi być mięciutkie a skórka chrupiąca. Ewentualnie czas pieczenia wydłużamy.
- Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz