Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.
SKŁADNIKI :
- 6 jaj
- 1/2 szklanka cukru
- 6 łyżek maki pszennej, tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cappuccino czekoladowego
- 200 g masła
BITA ŚMIETANA :
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku i ostudzona
- Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C.
- Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki.
- Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń będzie bardzo gęsty, należy go całkowicie ostudzić.
- Masło miksujemy robotem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cappuccino i ciągle mieszamy aż wszystkie składniki się wyrobią.
- Biszkopt nasączamy słodką herbatką, rozkradamy masę cappuccino, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i odkładamy do schłodzenia.
- Śmietana - bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, szybko miksujemy. Śmietanę rozkładamy na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta posypujemy słodkim kakao i chłodzimy.
- Ciasto jest bardzo smaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz