SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK

24 mar 2019
data:post.title
Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. 


SKŁADNIKI : 
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanka cukru
  • 6 łyżek maki pszennej, tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                                                                          MASA : 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 łyżek cappuccino czekoladowego
  • 200 g masła 
                                                              BITA ŚMIETANA :
  •  500 ml śmietany 30 % 
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku i ostudzona
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C. 
  2. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki.
  3. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle  mieszając. Budyń będzie bardzo gęsty, należy go całkowicie ostudzić. 
  4. Masło miksujemy robotem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cappuccino i ciągle mieszamy aż wszystkie składniki się wyrobią. 
  5. Biszkopt nasączamy słodką herbatką, rozkradamy masę cappuccino, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i odkładamy do schłodzenia. 
  6. Śmietana - bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, szybko miksujemy. Śmietanę rozkładamy na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta posypujemy słodkim kakao i chłodzimy.
  7. Ciasto jest bardzo smaczne. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 

Publikowanie komentarza