Dzisiaj przepis na zupę pomidorową którą ugotowałam na skrzydełkach kurczaka. Przygotowałam ją w tradycyjny sposób z makaronem. Jest pyszna polecam.
SKŁADNIKI
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1,5 l wody
- jarzynka - 2 marchewki, kawałek selera,1 mała pietruszka, kawałek pora
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 łyżka suszonej jarzynki ( naturalnej )
- 1 cebula podpieczona na gazie
- kilka kulek pieprzu, 2 ziela, 1 liść laurowy
- 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18 % +1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE :
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka, ziele, liść i pieprz w ziarnkach. Zagotowujemy. Następnie dodajemy całą jarzynę i podpieczoną cebulę. Wsypujemy jarzynkę. Gotujemy jakieś 20 minut.
- Mięso i jarzynę należy wyjąć na talerz. Do zup[y dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy.
- Marchew kroimy w talarki a mięsko obieramy od kości. Dodajemy do zupy.
- Pomidorówkę doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy rozmieszaną mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Zagotowujemy.
- Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.
- Podajemy z makaronem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
No i extra zupa Mariolu.
OdpowiedzUsuń