Kaczka przygotowana według mojego przepisu jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso pieczone z owocami nabiera delikatnego, lekko słodkawego posmaku, natomiast skórka jest chrupiąca. Mój przepis na kaczkę z owocami i miodem jest rewelacyjny. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 duża kaczka
- 1 pomarańcz, jabłko
- 1/2 część cytryny
- 2 gruszki
- do nacierania - sól, pieprz
- odrobina chili
- odrobina majeranku, szczypta tymianku
- odrobina czosnku granulowanego
- 2 łyżki rozpuszczonego miodu
- 1 cebula do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Kaczkę myjemy i przyprawiamy, na koniec polewamy miodem i nacieramy całe mięso.
- Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne, cytrynę obieramy, wszystko kroimy w ćwiartki. Nadziewamy kaczkę. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania, obok układamy ćwiartki cebuli i resztę owoców. Przykrywamy naczynie i pieczemy kaczkę 1 godzinę lub troszkę więcej, w temperaturze 180 % C.
- Po upieczeniu kaczkę przekładamy na półmisek, dekorujemy natką i owocami oraz podajemy.
- Mięso jest delikatne, soczyste i pachnące owocami, po prostu pyszne. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz