Dzisiaj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Udekorowałam ją świątecznie. Jest ona bardzo smaczna, idealna do pieczywa, polecam.
Polecam aplikację na telefon z gazetkami - Moja gazetka - link - mojagazetka
SKŁADNIKI :
- 1 kg karczku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 płaska łyżka soli
- pieprz do smaku
- 2 kromki chleba tostowego, namoczonego i wyciśniętego
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut.
- Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa.
- Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi.
- Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 190 % C, temperaturę po 30 minutach należy zmniejszyć.
- Po upieczeniu całość studzimy.
- Pieczeń jest bardzo smaczna, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
https://gazetkipromocje.pl/
OdpowiedzUsuń