PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK

6 gru 2019
data:post.title
Paszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 700 g mąki pszennej 
  • 100 g masła rozpuszczonego 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
                                                                        FARSZ :
  • 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej i wyciśniętej
  • 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku 
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
  2. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki. 
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut. 
  5. Podajemy z barszczykiem, smacznego. 
                                  
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

1 komentarz