Paszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 700 g mąki pszennej
- 100 g masła rozpuszczonego
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej i wyciśniętej
- 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone
- 6 łyżek oleju
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut.
- Podajemy z barszczykiem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Super, super przepisy na każdą okazję. Brawo Pani Mariolu
OdpowiedzUsuń