Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg śledzi solonych ( wymoczonych )
- 1 kg cebuli
- 1 czerwona papryka
- 3-4 kawałki papryki konserwowej
- 300 g poszatkowanych pieczarek
- 200 ml oleju
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki octu
- 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- sól pierz do smaku
- 3 papryczki chilli
PRZYGOTOWANIE :
- Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.
- Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu.
- Warzywa studzimy, następnie dodajemy śledzie i mieszamy. Rybę z warzywami nakładamy do słoików i odkładamy w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po tygodniu a przechowujemy do momentu aż zjemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Śledzie przepyszne dziękuję Marioli za przepis
OdpowiedzUsuń