ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK

18 gru 2019
data:post.title
Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg śledzi solonych ( wymoczonych )
  • 1 kg cebuli 
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 kawałki papryki konserwowej
  • 300 g poszatkowanych pieczarek
  • 200 ml oleju 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki octu
  • 3 duże łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól pierz do smaku
  • 3 papryczki chilli 
PRZYGOTOWANIE :
  1. Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki. 
  2. Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. 
  3. Warzywa studzimy, następnie dodajemy śledzie i mieszamy. Rybę z warzywami nakładamy do słoików i odkładamy w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po tygodniu a przechowujemy do momentu aż zjemy. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

1 komentarz