Smaczne kotlety z serem, cebulą i sadzonym jajkiem. Świetne na obiad, do pieczywa i smaczne zjadane same. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mielonej karkówki
- 2 cebule + cebula do prużenia
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól około 1 i 1/2 łyżeczki
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czubrycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 kromki chleba tostowego, namoczone i wyciśnięte
- 1/2 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczka cukru
- jajka sadzone - tyle ile mamy kotletów
- ser topiony w plasterkach
- ketchup
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy startą cebulę, czosnek, jajko i namoczony, wyciśnięty chleb. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy spore kotlety i je rozpłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Na czystej patelni podgrzewamy trochę oleju, przekładamy pokrojona cebulę ( 3 sztuki ), doprawiamy 1 łyżeczką cukru i solą oraz wlewamy wino i prużymy pod przykryciem do miękkości. Następnie odparowujemy płynu i podpiekamy cebulę.
- Przygotowujemy sadzone jajka, tyle ile mamy kotletów.
- Na każdy kotlet kładziemy plaster sera, na to porcja cebuli, polewamy ketchupem i jajko sadzone. Kotlety tak przygotowane przed podaniem podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce.
- Polecam przepis bo kotlety są pyszne. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz