Śledzie w ziołach są aromatyczne, inne niż wszystkie. Doprawiane do smaku, aromatyczne i z charakterem. Można do nich dodać świeżą cebulę i czosnek ale nie będą się przechowywały tak długo ja z suszonymi ziołami. Śledziki zachowują świeżość przez kilka tygodni o ile będą zakryte całe olejem. Przepis jest dobry, polecam.
SKŁADNIKI :
- Zioła tylko suszone -
- 1 kg śledzi solonych
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka słodkiej papryki i odrobina ostrej
- 1 łyżka gorczycy
- kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 0,5 l oleju
- sok z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE :
- Śledzie należy wymoczyć około 2-3 godzin, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Wszystkie zioła wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny, olej i mieszamy.
- Do sosu ziołowego dodajemy śledzie i mieszamy. Nakładamy do słoików i przechowujemy w lodówce do momentu aż zjemy. Smacznego.
Witam, ile potrzeba śledzi na tą porcję oleju z ziołami. Czy to są matjasy, czy inne śledzie?
OdpowiedzUsuń