Strogonow drobiowy to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Smaczna sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo.
SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka i wszystkie warzywa kroimy najlepiej w paski a pieczarki w talarki.
- Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju, przekładamy kurczaka, liść laurowy i ziele, chwilkę podpiekamy. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę i przyprawy. Chwilkę podpiekamy. Wytworzą się płyny i tak ma być, jednak dolewamy jeszcze wody, dodajemy przecier, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut.
- Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i chwilkę gotujemy.
- Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy musztardę, zupa gotowa.
- Smacznego.
Prześlij komentarz