STROGONOW Z KURCZAKA

31 gru 2019
data:post.title
Strogonow drobiowy to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Smaczna sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo.  


SKŁADNIKI : 
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 ogórki kiszone 
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka naturalnej jarzynki 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka i wszystkie warzywa kroimy najlepiej w paski a pieczarki w talarki.
  2. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju, przekładamy kurczaka, liść laurowy i ziele, chwilkę podpiekamy. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę i przyprawy. Chwilkę podpiekamy. Wytworzą się płyny i tak ma być, jednak dolewamy jeszcze wody, dodajemy przecier, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut. 
  3. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i chwilkę gotujemy. 
  4. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy musztardę, zupa gotowa. 
  5. Smacznego. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz