ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK

6 gru 2019
data:post.title
Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis. 


SKŁADNIKI :
  • 1 kg. śledzi solonych 
  • 1,3 kg. cebuli
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek octu 10 % 
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu 
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. odcedzamy i tniemy na małe kawałki. 
  2. Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie. 
  3. Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy do lodówki na 1-3 tygodnie. Smaczne są już po kilku dniach. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

1 komentarz

  1. Dokladnie tak wlasnie zrobilem tylko do koncentratu dodalem Sos Barbecue z Whisky. Warto sprobowac zrobilem standrt wedlug Twojegoprzepisu i zmoddfikowalem go tylko tym sosem z katchapem. Obydwa smakuja inaczej ale sa wysmienite. Ta mala nota Whisky robi swoje ;) (NIE PIJE ALKOHOLU !) ale lubie jalowcowy dodatek Ginu lub specyficzny aromat Whisky w potrawach Jak i Martini Pomaranczowedo sosow;) Pozdrawiam i dziekuje za nowe doznanie kulinarne Sledzie zrobione ta metoda nie maja zadnego odpowiednika w sklepowych.

    OdpowiedzUsuń