Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg. śledzi solonych
- 1,3 kg. cebuli
- 1/2 szklanka oleju
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek octu 10 %
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 3-4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. odcedzamy i tniemy na małe kawałki.
- Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie.
- Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy do lodówki na 1-3 tygodnie. Smaczne są już po kilku dniach. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Dokladnie tak wlasnie zrobilem tylko do koncentratu dodalem Sos Barbecue z Whisky. Warto sprobowac zrobilem standrt wedlug Twojegoprzepisu i zmoddfikowalem go tylko tym sosem z katchapem. Obydwa smakuja inaczej ale sa wysmienite. Ta mala nota Whisky robi swoje ;) (NIE PIJE ALKOHOLU !) ale lubie jalowcowy dodatek Ginu lub specyficzny aromat Whisky w potrawach Jak i Martini Pomaranczowedo sosow;) Pozdrawiam i dziekuje za nowe doznanie kulinarne Sledzie zrobione ta metoda nie maja zadnego odpowiednika w sklepowych.
OdpowiedzUsuńprzepadam za takimi śledziami-chyba się zdecyduję i jutro zrobię,jeżeli zakupię potrzebne składniki
OdpowiedzUsuńWitam, ja z takim pytaniem czy ma Pani może jakieś przepisy na potrawy, przygotowane w urządzeniu ktore stoi za Panią. Ono chyba jest z Mango. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń