Makowiec to pyszne ciasto, jednak często nam się nie udaje. Zakręcony makowiec wychodzi wszystkim, nie trzeba go zwijać w papier tylko od razu układamy w tortownicy i pieczemy. Jest bardzo smaczny, polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 500 g mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
DODATKOWO :
- 1 puszka masy makowej, gotowej ( lub robimy sami )
- lukier do dekoracji
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do misy robota, następnie wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Dodajemy jajko, olej i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie.
- Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
- Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek.
- Na ciasto rozkładamy całą masę makową, równo ją rozprowadzając.
- Ciasto z masą tniemy na 5 cm. paski. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i zwijamy z następnym. Jak już rulon będzie duży przekładamy go do tortownicy i przyklejamy następne paski aż wszystkie wyrobimy.
- Ciasto w tortownicy musi być równo rozłożone. Pozostawiamy ja na 15 minut aby wyrosło.
- Pieczemy 35 minut w temperaturze 190%C, po zarumienieniu zmniejszamy do 180 % C.
- Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę. Całkowicie zimne polewamy lukrem i można podawać.
- Makowiec jest efektowny i bardzo smaczny, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Twoj makowiec jest świetny!Nie znałam takiego sposobu na zwijanie ciasta. Wykorzystam bo efekt jest fantastyczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Makowiec petarda,wysmienity sposob zawijania.Jutro go robie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam