EXPRESOWY ZAKRĘCONY MAKOWIEC + FILMIK

15 gru 2019
data:post.title
Makowiec to pyszne ciasto, jednak często nam się nie udaje. Zakręcony makowiec wychodzi wszystkim, nie trzeba go zwijać w papier tylko od razu układamy w tortownicy i pieczemy. Jest bardzo smaczny, polecam. 


SKŁADNIKI NA CIASTO :
  • 500 g mąki tortowej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 100 ml oleju 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
DODATKOWO : 
  • 1 puszka masy makowej, gotowej ( lub robimy sami ) 
  •  lukier do dekoracji 
                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do misy robota, następnie wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Dodajemy jajko, olej i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie. 
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. 
  3. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek. 
  4. Na ciasto rozkładamy całą masę makową, równo ją rozprowadzając. 
  5. Ciasto z masą tniemy na 5 cm. paski. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i zwijamy z następnym. Jak już rulon będzie duży przekładamy go do tortownicy i przyklejamy następne paski aż wszystkie wyrobimy. 
  6. Ciasto w tortownicy musi być równo rozłożone. Pozostawiamy ja na 15 minut aby wyrosło. 
  7. Pieczemy 35 minut w temperaturze 190%C, po zarumienieniu zmniejszamy do 180 % C. 
  8. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę. Całkowicie zimne polewamy lukrem i można podawać. 
  9. Makowiec jest efektowny i bardzo smaczny, polecam. 
                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

2 komentarze

  1. Twoj makowiec jest świetny!Nie znałam takiego sposobu na zwijanie ciasta. Wykorzystam bo efekt jest fantastyczny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowiec petarda,wysmienity sposob zawijania.Jutro go robie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń