Boczek pieczony kanapkowy jest nadzwyczaj smaczny, dobrze doprawiony, pyszny, mięciutki. Polecam przygotować go według mojego przepisu a będzie smakował wszystkim, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 kg boczku ze skórą, bez żeberek
- sól, pierz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą i resztą przypraw, na koniec rozcieramy przeciśnięty czosnek. Boczek przekładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy na 12-24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 % C. Na początku naczynie nakrywamy, po 30 minutach można pokrywkę ściągnąć, zmniejszyć temperaturę do 170 % C i piec resztę czasu.
- Mięso studzimy, następnie przekładamy w chłodne miejsce. Po stężeniu można boczek kroić.
- Jest wyjątkowo smaczny, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń