PIECZONY BOCZEK KANAPKOWY + FILMIK

24 gru 2019
data:post.title
Boczek pieczony kanapkowy jest nadzwyczaj smaczny, dobrze doprawiony, pyszny, mięciutki. Polecam przygotować go według mojego przepisu a będzie smakował wszystkim, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg boczku ze skórą, bez żeberek 
  • sól, pierz 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • ostra papryka do smaku 
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą i resztą przypraw, na koniec rozcieramy przeciśnięty czosnek. Boczek przekładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy na 12-24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 % C. Na początku naczynie nakrywamy, po 30 minutach można pokrywkę ściągnąć, zmniejszyć temperaturę do 170 % C i piec resztę czasu. 
  2. Mięso studzimy, następnie przekładamy w chłodne miejsce. Po stężeniu można boczek kroić.
  3. Jest wyjątkowo smaczny, polecam. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

1 komentarz