Piernik przekładany to pyszne ciasto na święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem. Można go długo przechowywać lub nawet zamrozić. Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
MASA :
- 4 szklanki mleka
- 13 dużych łyżek z czubkiem manny
- 1/2 szklanka cukru
- 200 g masła naturalnego
- 2 słoiczki dżemu wiśniowego
- 2 czekolady mleczne lub deserowej
- wiórki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto - białka ubijamy i odkładamy. Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka i miód oraz śmietanę, ucieramy. Następnie wsypujemy kakao, mąkę, proszek, sodkę i przyprawę do piernika, miksujemy. Na koniec partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, 25/30 cm, wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto studzimy i przecinamy na 3 blaty.
- Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier i mannę, ciągle mieszając zagotowujemy. Odkładamy do ostudzenia, manna powinna być całkowicie gęsta.
- Do misy robota przekładamy masło, ucieramy. Partiami dodajemy mannę i wszystko ucieramy.
- Na pierwszy blat ciasta rozkładamy dżem, na to masa i następny blat aż składniki się skończą.
- Ciasto po wierzchu smarujemy również dżemem i polewamy płynną czekoladą, posypujemy kokosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje.
- Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz