Pierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny.  Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis. 
SKŁADNIK : 
- 1 kg łopatki wieprzowej
 - 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule
 - 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
 - jarzynka do smaku
 - sól, pieprz do smaku
 - 2 ząbki czosnku
 - magii do smaku ( niekoniecznie )
 - 1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej )
 
                                                                         CIASTO : 
- 1 kg mąki tortowej
 - szczypta kurkumy
 - szczypta soli
 - 1/4 szklanka oleju
 - ciepła woda do zagniecenia ciasta
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Mięso i warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu, jarzynkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
 - Po ugotowaniu wszystko studzimy, odcedzamy, mięso i jarzynę mielimy w maszynce do mięsa.
 - Kapustę gotujemy ( może jej być nawet 2 kg, tyle że będzie w farszu bardziej wyczuwalna. Ja zawsze jej daję mniej ). Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dobrze wyciskami i kroimy na kawałki. Mięso mieszamy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem i magii.
 - Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Ciasto odkładamy nakryte folią na 30 minut aby odpoczęło. Następnie dowolną metodą sklejamy pierogi.
 - Gotujemy je i podajemy :) smacznego.
 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 














Nareszcie widzę dokładnie jak zakręca się z ciasta taką ozdobę pierogom. Majstersztyk pani Mariolu.
OdpowiedzUsuń