PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK

16 gru 2021
data:post.title
Pyszne pierogi z kapustą i grzybami, przygotowane na rewelacyjnym cieście. 


KAPUSTA : 
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 
  • 2 łyżki naturalnej jarzynki 
  • grzyby suszone około 20-30 g 
  • 2 duże cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia
                                                                           CIASTO : 
  • 1 i 1/2  kg mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju 
  • 1/4 łyżeczka kurkumy
  • gorąca woda około 500- 700 ml 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę gotujemy z przyprawami, kiedy będzie miękka odcedzamy ją i wyciskamy, drobno kroimy. Grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości i drobniutko szatkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę na oleju, na złoto. Dodajemy do kapusty łącznie z grzybami i doprawiamy do smaku. 
  2. Składniki ciasta na pierogi zagniatamy, lub wyrabiamy robotem i nakrywamy woreczkiem, pozostawiamy je na 10 minut aby odpoczęło. 
  3. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Każdy sposób lepienia pierogów jest dobry. 
  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Podajemy z okraszone cebulką. Smacznego. 
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

1 komentarz

  1. Kurcze to duża ilość ciasta, a jak bym chciała zrobić z 600g mąki to jakie pozostałe proporcje?ręcznie też zagniotę tak super, elastyczne ciasto?

    OdpowiedzUsuń