Dzisiaj na obiad łatwe w przygotowaniu pulpety z kurczaka i cukinii. Zapiekane w sosie pieczarkowym i serem są bardzo smaczne, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 700 g mięsa z kurczaka ( u mnie z udek )
- 700 g cukinii ( bez gniazd nasiennych )
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
SOS :
- 1 szklanka mleka
- jarzynka do smaku
- 100 ml śmietany 30 %
- 1/4 szklanka wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- dodatkowo ser do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielimy. Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, solimy i odkładamy aż puści skoi.
- Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy, jajka, natka pietruszki, maka ziemniaczana, bułka tarta i wyciśniętą z płynów cukinię. Masę mieszamy.
- Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
- Kotlety przekładamy do naczynia.
- Pieczarki podsmażamy z cebulą aż puszczą soki. Dodajemy mleko, przyprawy a w wodzie i śmietanie 30 % mieszamy makę i zaklepujemy nią sos.
- Sos wylewamy na pulpety i całość posypujemy serem.
- Kotlety zapiekamy 20 minut w temperaturze 190 - 200 % aż ser się rozpuści.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz