Rewelacyjny przepis na placki pita i gyros z kurczaka. Danie całowicie można przygotować w plenerze na ognisku. Do tego sos cacyki i warzywa, całość pyszna, polecam.
ZACZYN :
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanka ciepłej wody (szklanka ma pojemność 250 ml )
CIASTO :
- 700 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mięsa z kurczaka (filety z udek i piersi )
- sól, słodka papryka w proszku
- przyprawa do grilla
- 3-4 łyżki oleju
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielony, mały ogórek
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- sól i szczypta cukru do smaku
- cukinia
- 2-3 cebule
- 2 papryki
- koperek i szczypiorek
PRZYGOTOWANIE :
- Przygotować zaczyn, wymieszać go aż drożdże się rozpuszczą i odłożyć na 10 minut. Po tym czasie przełożyć wszystkie składniki ciasto i zaczyn do misy robota i wymieszać ciasto. O dłożyć w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Przygotowaćsos cacyki- ogórka zetrzeć, pozolić i po 5 minutach wycisnąć sok, przełożyć go do miski z resztą składników i wymieszać.
- Z wyrośniętego ciasta uformować placki i smażyć na rozgrzanej, cuchej patelni z jednej i drugiej strony na złoto.
- Mięso z kurczaka przyprawić, przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, dodać pokrojone warzywa. Smażyć aż wszystko będzie miękkie.
- Placki podajemy z mięsem i sosem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz