PLACKI PITA I GYROS PRZYGOTOWANE NA OGNISKU + FILMIK

30 sie 2022
data:post.title
Rewelacyjny przepis na placki pita i gyros z kurczaka. Danie całowicie można przygotować w plenerze na ognisku. Do tego sos cacyki i warzywa, całość pyszna, polecam. 


           ZACZYN :
  • 70 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanka ciepłej wody (szklanka ma pojemność 250 ml )
         CIASTO : 
  • 700 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
         MIĘSO : 
  • 1 kg mięsa z kurczaka (filety z udek i piersi )
  • sól, słodka papryka w proszku
  • przyprawa do grilla 
  • 3-4 łyżki oleju 
        CACYKI : 
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielony, mały ogórek
  • 1 łyżka pokrojonego koperku 
  • sól i szczypta cukru do smaku 
        DODATKOWO : 
  • cukinia
  • 2-3 cebule
  • 2 papryki
  • koperek i szczypiorek 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Przygotować zaczyn, wymieszać go aż drożdże się rozpuszczą i odłożyć na 10 minut. Po tym czasie przełożyć wszystkie składniki ciasto i zaczyn do misy robota i wymieszać ciasto. O dłożyć w ciepłe miejsce aby wyrosło. 
  2. Przygotowaćsos cacyki- ogórka zetrzeć, pozolić i po 5 minutach wycisnąć sok, przełożyć go do miski z resztą składników i wymieszać. 
  3. Z wyrośniętego ciasta uformować placki i smażyć na rozgrzanej, cuchej patelni z jednej i drugiej strony na złoto.
  4. Mięso z kurczaka przyprawić, przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, dodać pokrojone warzywa. Smażyć aż wszystko będzie miękkie. 
  5. Placki podajemy z mięsem i sosem, smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz