Rewelacyjne ciasto ucierane z masłem i śliwkami. Bardzo smaczne, babkowe i z kruszonką.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 5 jajek kasy 'M'
- 1 szklanka mąki pezennej,tortowej (130 g )
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu 10 %
- 500 g śliwek
KRUSZONKA :
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Masło uciaramy z cukrami, następnie dodajemy żółtka, ocet i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka.
- Ciasto przekładamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożoną papierem, równo je rozsmarowujemy. Na wierzch wciskamy połówki śliwek.
- Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy ją po wierzchu ciasta.
- Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.
- Po ostudzeniu kroimy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz