Dzisiaj pasteryzuję smaczną sałatkę z ogórków w sosie pomidorowym. W smaku jest słodko - kwaśna i zarazem rewelacyja. Polecam przygotwać takią sałatkę na zimę.
SKŁADNIKI :
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka octu
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 190 g )
- 1/2 szklanka oleju
- 3 ząbki czosnku
- Ogórki szatkujemy, solimy i odkładamy na 1-2 godziny. Po tym czasie odlewamy soki.
- Składniki zalewy łącznie z przeciśniętym czosnkiem zagotowujemy, przelewamy ją do ogórków i mieszamy.
- Ogórki nakładamy do czystych 500 lm słoiczków. Pasteryzujemy w wodzie, 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Przechowujemy w piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz