Bardzo smaczna biszkoptowa rolada z owocami i bitą śmietana. Idealna na każdą okazje, polecam.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek klasy "M"
- 1/2 szklanka mąki pszennej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 łyżka kopiasta, mąki ziemnianej
- 1/3 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ŚMIETANA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 3 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 3 zagęstniki do śmietany
- borówki i maliny
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy aż masa będzie puszysta. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Biszkopt wylewamy na dużą blaszkę i równo go rozprowadzamy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % *.
- Biszkopt po wierzchu posypuję cukrem pudrem i przekładam na ściereczkę, papier zrywamy, zwijamy i pozostawiamy aż ostygnie.
- Bitą śmietanę ubijam z cukrami i na koniec wsypuję zagęstniki do śmietany.
- Na roladę wykładam śmietanę i owoce, równo je rozprowadzam i zawijam. Następnie zawijam roladę w folię i odkładam do lodówki na kilka godzin. Ciasto podajemy udekorowane czekoladą i cukrem pudrem, smacznego.
Prześlij komentarz