Bardzo smaczna sałatka z fasolki szparagowej w sosie pomidorowo cebulowym. Świetnie się sprawdza zimą na imprezach, jako dodatek do dań mięsnych. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 kg fasolki szparagowej + woda i sól do gotowania
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- 3 spore marchewki
- 6 obranych cebul
- 3/4 szklanki oleju
- 6 dużych łyżek cukru
- 1 duża łyżka soli
- 10 łyżek octu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 200 ml wody
- 3 liście laurowe, 3 kulki ziela, kilka kulek pieprzu
- 7-8 słoików 0,5 l
PRZYGOTOWANIE :
Obraną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.
Startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie piórka cebulę łączymy w garnku z olejem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Warzywa na tym etapie doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Witam. Pani Mariolu spodobał mi się Pani przepis na sałatkę z fasoli szparagowej. Właśnie przytargałem jej ponad 2 kg z działki. W przepisie wszystko jest jasne oprócz 2 słoiczków z przecierem pomidorowym. Nie mam na tyle doświadczenia kulinarnego , żeby samemu ocenić jakiej pojemności słoiczki kupić. Czy była by Pani w uprzejma podać wagowo czy pojemnościowo wielkości słoiczka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Irek K