Pyszny idealnie kremowy, delikatny sernik z polewą z białej czekolady i sosem truskawkowym.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- ciastka owsiane 210 g + 50 g masła
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- 5 jajek
- 2 łyżki z czubkiem mąki pszennej
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
SOS :
- 500 g truskawek
- 3/4 szklanki cukru
POLEWA :
- 100 g czekolady mlecznej
- 2-4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Ciastka miksujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
- Składniki sera (o temperaturze pokojowej ) przekładamy do misy robota i mieszamy az składniki się połączą.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 % C, na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
- Po upieczeniu sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Z truskawek i sukru gotujemy gęsty sos.
- Na wierzch sernika wylewamy rozpuszczoną z mlekiem czekoladę.
- Sernik podajemy schłodzony, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz