Pizza pieczona na ognisku smakuje jak z dobrej pizzeri. Dobrze wypieczona, chrupiąca i zarazem miękka. Przygotowana w plenerze smakuje rewelacyjnie, polecam przepis.
SOS POMIDOROWY :
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oleju
- 500 ml pasty pomidorowej
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz tylko do smaku
ZACZYN :
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru + 1/2 szklanka wody
CIASTO :
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 800 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 250 g tartego, żółtego sera
- 150 g szynki
- 150 g salami
- 300 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE :
- SOS- cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i przecier, mieszamy, chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
- CIASTO - przygotowujemy zaczyn, do misy robota dodajemy wszystkie składniki i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 1 godzinę aby wyrosło.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże placki, smarujemy je sosem i układamy dodatki, posypujemy tartym serem.
- Pizzę pieczemy na rozgrzanej patelni 3 minuty, na dno należy położyć papier do ieczenia i przykryć ją pokrywką. Po tym czasie podnosimy pokrywke i sprawdzamy stan upieczenia pizzy, jak jest gotowa to ją podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz