Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Przełożone dwoma masami i do tego galaretka z truskawkami. Polecam przepis na tego lodowca :)
SKŁADNIKI :
- 2 paczki podłużnych, słodkich biszkoptów (duża paczka około 500 g )
- 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzątku
- 300 g truskawek
MASA :
- 1 litr mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka olejku waniliowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka nutelli
- Galaretki rozrabiamy z wrzątkiem i odkładdamy do lekkiego stężenia.
- Z mleka, budyniuw i mąki gotujemy gęsty budyń. Odkładamy go do ostudzenia. Kiedy będzie zimny uciaramy go z masłem aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao i nutellę, mieszamy.
- Biszkopty układamy w formie 21/30cm. Smarujemy biszkopty mlekiem, na to rozkładamy ciemną masę. Ponownie biszkopty które smarujemy mlekiem i wykładamy masę budyniową jasną.
- Na ciasto wykładamy teżejącą galaretkę i truskawki. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i supskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz