Ciasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki ciemnego kakao
ŚMIETANA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 3 cukry waniliowe każdy po 16 g
- 2 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- 2 zagęstniki do śmietany
- dodatkowo - dżem wiśniowy
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 1/4 szklanka mleka 3/2 %
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt ; białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
- Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.
- Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone, chwilkę ubijamy i dodajemy zagęstniki do smietany.
- Biszkopt przecinamy wzdłuż, lekko go nasączamy zimną herbatką.Na pierwszy blat ciasta wykładamy cała masę, na to drugi blat ciasta i nasączamy go. Teraz rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu i chłodzimy ciasto.
- Czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce. Następnie mieszamy i studzimy. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą polewę i równo ją rozsmarowujemy.
- Ciasto chłodzimy i można podawać, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i supskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz