Dzisiaj podam przepis na murzynka z bitą śmietaną i truskawkami. Murzynek jest wilgotny, zwarty i smaczny. Udekorowałam go bitą śmietaną i truskawkami.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 3 jajka klasa 'L'
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 250 ml mleka
- 140 g drzemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ŚMIETANA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 2 zagęstniki do śmietany
- 400 g świeżych truskawek
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej, dodajemy dżem i miksujemy. Teraz wsypujemy kaka, proszek i mąkę, wszystko mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 21/35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy 40 minut, temperatura 180 % C.
- Zimną śmietanę uciaramy z cukrami, kiedy będzie już sztywan dodajemy zagęstniki do śmietany i mieszamy. Na koniec dodajemy większą część pokrojonych truskawek w kostkę.
- Na wierzch zimnego ciasta rozkładamy śmietanę, równo ją rozprowadzając i posypujemy resztą krojonych truskawek.
- Ciasto chłodzimy około 2 godziny i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz