ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ

28 paź 2012
data:post.title
Śledzie opiekane są idealną zimną przekąską i co istotne... można długo przechowywać je w lodówce:)


                                                                    SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • 4 cebule obrane i pokrojone w talarki
  • olej do smażenia ryby
                                                                          ZALEWA:
  • 1/2  przecieru pomidorowego 30%
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
                                                                 PRZYGOTOWANIE:
  1. Filety śledziowe opłukać, osuszyć. Filety rybne panierujemy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na oleju z obu stron, po 2 minuty z każdej. Upieczone filety przekładamy na talerz.
  2. Składniki na zalewę wlać do garnka,zagotować.
  3. Do gorącej zalewy dodać pokrojową cebulę w talarki. Poczekać chwilkę aż cebula zmięknie.
  4. Śledzie ułożyć do czystych, litrowych słoików, po 3 filety, zalać gorącą zalewą, zakręcić.
  5. Po całkowitym ostygnięciu słoiki przechowujemy w lodówce około jednego miesiąca.
  6. U mnie szybko znikają, bo są przepyszne,więc nie zawsze tyle mogą przetrwać w lodówce.
  7. Jest to idealny sposób na wcześniejsze przygotowanie śledzi przed świętami, urodzinami i innymi przyjęciami. Polecam!
  8. Smacznego:)



13 komentarzy

  1. Lubię tak przygotowane śledzie, idealne i na imprezy i na kolację w domowym zaciszu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, a za mną od paru dni chodzą śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie "kaszebscze sledze", sa pyszne i też je lubimy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, uwielbiam śledziowe przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ŚWIETNY PRZEPIS. pRZED CHWILĄ ZROBIŁAM DRUGA PORCJĘ. DODALAM NIECO WIĘCEJ OCTU.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego,cieszę się że śledziki smakują:)oczywiście jeżeli ktoś woli ostrzejszą zalewę do śledzi można dodać więcej octu.

      Usuń
  6. 1/2 koncentratu tzn ile to jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 to 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego :)

      Usuń
    2. Jakoej wielkosci sloiczka? Beznadziejnie nieprecyzyjny przepis

      Usuń
    3. Litości a czy w sklepie słoiki koncentratu są 20 litrowe ? Trzeba być kretynką żeby takie głupoty pisać.

      Usuń
    4. Są małe i duże więc litości i zrozumienia ;)

      Usuń
  7. A jakie najlepsze śledzie do tego w ocie czy solone? 🤔🤔

    OdpowiedzUsuń