Kurczak wcale nie musi być nudny i tradycyjnie tylko pieczony,bo kurczak może być smacznie nadziany:)można go faszerować praktycznie wszystkim.U mnie dzisiaj faszerowany kaszą gryczaną,grzybkami i wątróbką.
 |
MARIOLA |
SKŁADNIKI:
- jeden cały kurczak
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
- 30 dag grzybów( u mnie mrożone podgrzybki ale można dodać pieczarki)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- sól,pieprz,majeranek,tymianek,gałka muszkatałowa,słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- przyprawa do kurczaka(z Kamisa)
- natka pietruszki posiekana
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka opłukać,osuszyć,przeciąć go wzdłuż pleców i delikatnie wyciągnąć kości z pleców i brzucha.
- Ugotowaną kaszę wsypać do miski,wbić jajko,sos sojowy,wszystkie przyprawy,czosnek i mąkę.
- Cebulę drobno pokroić,podpiec na patelni na oleju,z pokrojonymi grzybami i wątróbka,dodać całą zawartość patelni do kaszy z przyprawami,wymieszać.
- Kurczaka przyprawić solą,przyprawą do kurczaka i papryką.
- Faszerować mięso,miejsce przecięcia zaszyć nicią lub powbijać w nie wykałaczki.
- Kurczaka delikatnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnika lub do opiekacza.
- Kurczaka ułożyć piersią do góry.
- Piec w temperaturze 170-180 stopni % C,około jedną godzinę od czasu do czasu polewając powstałym sosem,kurczaka obracamy po upływie 30 na brzuch,aby plecy się podpiekły.Gdyby mięso mocno zaczęło się przypiekać można nakryć je folią aluminiową.
- Po wyjęciu kurczaka czekamy aż lekko przestygnie,kroimy ostrym nożem,podjemy z kaszą która znajduje się w środku i lampką ulubionego wina.
Smacznego!
 |
MARIOLA |
 |
MARIOLA |
 |
MARIOLA |
 |
MARIOLA |
 |
MARIOLA |
Wygląda pysznie, miałam okazję jeść kaczkę faszerowaną kaszą i była pyszna, a z grzybami pewnie jeszcze lepsza:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, u mnie w domu bardzo często faszeruję, ale tej wersji nie znalam
OdpowiedzUsuńkurczak przepyszny smakował całej mojej rodzinie. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńJa również lubię nadzianego kurczak :) jest pyszny.
Usuń