KURCZAK NADZIEWANY KASZĄ GRYCZANĄ , GRZYBAMI I WĄTRÓBKĄ

18 lis 2012
data:post.title
Kurczak wcale nie musi być  nudny i tradycyjnie tylko pieczony,bo kurczak może być smacznie nadziany:)można go faszerować praktycznie wszystkim.U  mnie dzisiaj faszerowany kaszą gryczaną,grzybkami i wątróbką.
MARIOLA
                                                 SKŁADNIKI:
  • jeden cały kurczak 
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 30 dag grzybów( u mnie mrożone podgrzybki ale można dodać pieczarki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • sól,pieprz,majeranek,tymianek,gałka muszkatałowa,słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • przyprawa do kurczaka(z Kamisa)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 łyżki oleju
                                       PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka opłukać,osuszyć,przeciąć go wzdłuż pleców i delikatnie wyciągnąć kości z pleców i brzucha.
  2. Ugotowaną kaszę wsypać do miski,wbić jajko,sos sojowy,wszystkie przyprawy,czosnek i mąkę.
  3. Cebulę drobno pokroić,podpiec na patelni  na oleju,z pokrojonymi grzybami i wątróbka,dodać całą zawartość patelni do kaszy z przyprawami,wymieszać.
  4. Kurczaka przyprawić solą,przyprawą do kurczaka i papryką.
  5. Faszerować mięso,miejsce przecięcia zaszyć nicią lub powbijać w nie wykałaczki.
  6. Kurczaka delikatnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnika lub do  opiekacza.
  7. Kurczaka ułożyć piersią do góry.
  8. Piec w temperaturze 170-180 stopni % C,około jedną godzinę od czasu do czasu polewając powstałym sosem,kurczaka obracamy po upływie 30 na brzuch,aby plecy się podpiekły.Gdyby mięso  mocno zaczęło się  przypiekać można nakryć je folią aluminiową.
  9. Po wyjęciu kurczaka czekamy aż lekko przestygnie,kroimy ostrym nożem,podjemy z kaszą która znajduje się w środku i lampką ulubionego wina.
               Smacznego!
MARIOLA

MARIOLA
MARIOLA
MARIOLA
MARIOLA

4 komentarze

  1. Wygląda pysznie, miałam okazję jeść kaczkę faszerowaną kaszą i była pyszna, a z grzybami pewnie jeszcze lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, u mnie w domu bardzo często faszeruję, ale tej wersji nie znalam

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczak przepyszny smakował całej mojej rodzinie. Polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię nadzianego kurczak :) jest pyszny.

      Usuń