BISZKOPT Z JABŁKAMI, GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

28 kwi 2013
data:post.title
Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną zawsze szybko znika z talerzy,wystarczy że się śmietana zsiądzie i już jest krojone.Delikatny biszkopt,na to jabłka z galaretką i puszysta śmietana.Polecam :)


                                                       SKŁADNIKI: 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę,dodajemy olej,mąki i proszek.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35 minut w 160-170 *C.
Przestygnięty biszkopt przekrawamy na wzdłuż na dwie połówki.

                                                   JABŁKA : 
  • 1 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
  • 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 
  • 4 łyżki cukru
Jabłka zagotowujemy z cukrem,puszczą jeszcze trochę soku ale on się zredukuje,wsypujemy suche galaretki,gotujemy na małym ogniu mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Czekamy aż jabłka przestygną,wkładamy do lodówki na 20-30 minut,masa zacznie szybko teżec.

                                             ŚMIETANA : 
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciapłej wody
  • 1 łyżka cukru
Zimną śmietanę ubijamy mikserem  z cukrem na puch,wlewamy tężejącą już galaretkę.Dokładnie mieszamy.
Na pierwszy biszkopt kładziemy jabłka,przykrywamy go drugim biszkoptem a na wierzch bita śmietana.Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aż galaretki stężeją.
Smacznego!

8 komentarzy

  1. Wygląda pysznie, śmietanke Pilos w lidlu też kupuję, a czasami jeszcze jabłka prażone, do ciasta idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt w piekarniku. Zobaczymy czy wyjdzie tak pięknie jak Twoje albo czy w ogóle wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba dzisiaj zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takiego przepisu szukałam prosty przedewszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkości formy używa Pani do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń