Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną zawsze szybko znika z talerzy,wystarczy że się śmietana zsiądzie i już jest krojone.Delikatny biszkopt,na to jabłka z galaretką i puszysta śmietana.Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę,dodajemy olej,mąki i proszek.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35 minut w 160-170 *C.
Przestygnięty biszkopt przekrawamy na wzdłuż na dwie połówki.
JABŁKA :
- 1 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
- 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
- 4 łyżki cukru
Jabłka zagotowujemy z cukrem,puszczą jeszcze trochę soku ale on się zredukuje,wsypujemy suche galaretki,gotujemy na małym ogniu mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Czekamy aż jabłka przestygną,wkładamy do lodówki na 20-30 minut,masa zacznie szybko teżec.
ŚMIETANA :
- 250 ml śmietany 30 %
- 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciapłej wody
- 1 łyżka cukru
Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem na puch,wlewamy tężejącą już galaretkę.Dokładnie mieszamy.
Na pierwszy biszkopt kładziemy jabłka,przykrywamy go drugim biszkoptem a na wierzch bita śmietana.Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aż galaretki stężeją.
Smacznego!
Po prostu pyszności! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, śmietanke Pilos w lidlu też kupuję, a czasami jeszcze jabłka prażone, do ciasta idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBiszkopt w piekarniku. Zobaczymy czy wyjdzie tak pięknie jak Twoje albo czy w ogóle wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńChyba dzisiaj zrobię :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam prosty przedewszystkim:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości formy używa Pani do tego przepisu?
OdpowiedzUsuń